1 Tahun 4 Bulan


Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh

Usia ammar sekarang dah 1 TAHUN 4 BULAN. 


Banyak benda yang dia telah belajar di usia sekecil ini. Antaranya:

Bila ammar dengar azan di tv dia akan sebut Allah  (dalam bahasa pelatnya), then duduk diam-diam depan tv dan dia akan sujud tanda solat. Bila tengok ammar buat macam tu.. tersentuh hati ni. Insan sekecil itu pun ingin untuk  solat. Allah itu maha besar. Pernah sekali ammar tengah turun tangga then orang azan ammar pun terus nak sujud dekat situ. Adushhh…nasiblah sempat pegang kalau tak tergolek jatuh. 3 anak tangga tu..kalau jatuh mahu bengkak kepala kan.

Ammar suka iklan Bananana dekat TV3 tu, kalau ada iklan cepat-cepat dia berlari untuk tengok. Senyum je memanjang bila dapat nengok. Yang peliknya dia suka iklan tu je, kalau cerita kartun jangan harap nak dilayannya.

Ammar suka dengar bacaan Al-Quran dekat handphone ayahnya. Memang dari ammar kecik bila balik kerja, konpem dah hampir maghrib, ayahnya akan selalu pasang bacaan Al-Quran dalam bentuk mp3. Sekarang ni bila ayah ammar pasang je bacaan Al-Quran , ammar akan ambil handphone tu dan letak rapat-rapat  ditelinganya. 

Ammar ni  terlalu aktif sampai tak boleh nak duduk diam, tapi ada satu benda yang mampu membuatkan dia duduk diam. Makhluk istimewa tu adalah cicak. Hehehe…bila ibu ammar buat-buat panggil cicak konpem dia terus duduk diam-diam di riba ibu ammar. Tapi kadang-kadang ammar ni, dia pulak yang panggil cicak konon-konon untuk takutkan kita. Adushh…ammar oh ammar.

Ammar dah pandai panggil orang sekeliling dengan panggilan yang betul kecuali ibu dan ayahnya. Hehehe…ibu dia dah tukar panggil teh. Why? Coz dia selalu dengar anak-anak saudara panggil Bateh (Mak Teh) kan so dia pun panggil Teh. Dah banyak kali diajar panggil  IBU tapi tetap tak berubah. Ayahnya pulak dia panggil abang. Why? Coz dia selalu dengar ibu ammar panggil abang kan. Hakhak…Nasib badan lah kan. Tapi insan lain Insyaallah betul panggilannya. Ammar dah boleh sebut Tok,Toki,Papa,Abah,Kakak,Abang,Kak Chik, Kak Aisa.

Ammar jugak dah pandai sebut nama binatang. Bila nampak ikan dia akan sebut fish, bila nampak kambing dia akan sebut bekkk. Eh, ni bukan nama binatanglah..ni bunyi binatang. Haha..ye erk? Tersilap pulak. Selain tu bila nampak burung dia akan sebut bird, bila tengok gambar gajah pulak dia akan sebut gajahlah. Hahaha..tapi dalam bahasa pelatnya lah.

Bila dahaga ammar dah pandai mintak air dan bila lapar dia akan mintak ‘acik’ (nasi) atau ‘popok’ (keropok). ‘Popok’ dalam istilah ammar mewakili biskut, snek, keropok keping yang digoreng atau apa sahajalah. Hahaha…semua diistilahkan ‘popok’ oleh ammar.

Bila ammar terasa gatal, well ammar ni kan mangsa scabbies. Dia akan bagitahu cepat-cepat ‘tal’….’bat’. Maknanya dia gatal dan nak suruh letak ubat.

Ammar dah pandai mintak nak dimanja. Bila dia nak tidur…dia akan datang sambil bawak bantal bucuk dan botol susu di mulut then dia akan tarik tangan ibunya. Kalau ibunya sedang basuh pinggan ke, masak ke jangan harap nak suruh dia tunggu sehingga settle kerja-kerja tu coz dia akan tarik tangan sampai kita ikutnya masuk bilik. Oh anak teruna!!!...sweet sebenarnya u oll. Nanti dah ada anak sendiri u oll can feel it.

Bila ammar nak tidur dalam buai..dia akan mintak dengan ibu ammar dan cakap uwai (buai) sambil tunjuk buai dia. Tapi kadang-kadang dia mintak je, bila masukkan dalam buai bukannya dia betul-betul nak pun. Menggeliat nak keluar..memang menguji kesabaran kalau dia buat perangai macam tu kan. Rasa macam nak gigit-gigit je.

Ammar dah pandai amin jugak. Amin tu maknanya bersalam. Tapi cara dia amin pelik sikit, dia tak pandai hulur tangan, dia pandai cium je. Kalau ibu ammar cakap “ammar, cepat amin ki (toki) kita dah nak balik”, kalau kebetulan time tu tokinya tengah berdiri, maknanya dia akan cium kepala lutut toki nya. Mana-mana yang sampai untuk dicium. Hahaha…ammar-ammar. Bila orang suruh dia amin banyak-banyak kali, dia akan cakap bye-bye. Tu maknanya dia dah tak nak amin lagi.

Baru diketahui  2 hari lepas, ammar suka makan roti canai. Kakak sulung yang jaganya bagitahu. Semalam try beli dan tengok respon dia..memang sah dia suka makan roti canai. Buktinya, belum sempat ibu ammar koyakkan kecil-kecil roti canai tu, dia dah ambil dulu. Makan dengan selera….ammar makan roti kosong tanpa kuah. Kalau ibu ammar calitkan kuah dekat roti canai tu walaupun sikit dia dah tak nak.

Di usia 1 tahun 4 bulan..bersyukur sangat-sangat dapat anak sepandai ammar. Doa ibu ammar satu je moga bila dia besar nanti ammar nampak agama itu sesuatu yang besar dalam hidupnya. Ini kerana hanya agama yang mampu menjadi hati yang hitam menjadi terang, insan yang jahat menjadi baik, orang yang jahil menjadi ilmuwan agama. Apa yang mampu dilakukan sekarang dedahkan dia dengan agama walaupun kadang-kadang bingung nak start dari mana kan atau mungkin boleh dijadikan cara didikan ibu dan bapa yang lain. Tengok dan kaji, cara didikan macam mana dan kesannya macam mana.

Kat atas tu gambar ammar yang terbaru,snap semalam time balik dari majlis jamuan raya anjuran company ibu ammar. Tapi gambar sepanjang majlis langsung tak sempat nak ambil, maklumlah setiap saat duk jaga ammar manalah sempat nak bergambar :)

Ok, wassalam.



Antara ubat penahan sakit gigi vs durian


Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh

Tertekan rasanya bila tiba musim durian gigi mula buat hal....sakit je memanjang.
http://matcuoi.com

Bila hantu durian berada dalam situasi macam ni memang agak tertekan sebab perlu membuat satu keputusan yang amat berisiko dalam hidup. Hehehe...lebih-lebih betul kau ni ek? Gurau jep, tapi cuba you oll bayangkan musim durian datang sekali setahun je, bila dah tiba masa durian tu akan luruh tanpa mampu di sekat. Bila habis durian atas pokok tu maka tamatlah musim durian, sepatutnya ibu ammar boleh menikmati durian tu tanpa rasa was-was tapi malangnya ku tak mampu berbuat demikian SEBAB sakit gigi maka ibu ammar kenalah buat keputusan yang bijak sama ada nak makan durian + tak makan ubat penahan sakit gigi atau makan ubat penahan sakit + tak makan durian yang lazat tahap mabelous tu.  Maklumlah, durian tu panas, mana boleh makan ubat nanti silap hari bulan tak terbangun.




Tapi kalau bau durian terlampau kuat mahu tergugat ketahanan mental ni. Rela je skip makan ubat penahan sakit, sakit pun sakitlah asalkan boleh makan durian yang limited tu. Macam manalah tak tergoda pokok durian tu tepi dapur je, pagi-pagi buah durian yang comel tu tergolek-golek je depan tangga dapur. Kasihan pulak dekat dia kan, takda sapa yang peduli. Dengan berat hati ku melangkah mengambil durian tu sekaligus dengan parang untuk membukanya. Hihihi...lakonan semata-mata betul kan :)

Bila rasa sakit gigi yang baik hati lagi budiman ni datang...terus duduk diam-diam tanpa perlu mengadu pada si suami. Why??? konpem kena marah...kalau marah je tak apa, ni sekali dengan ugutan nak bawak klinik cabut tu. Kalau sebut pasal cabut, maka berdiam diri itu lebih baik dari mengadu bagi ku. Siapa tak takut cabut gigi..macam-macam dah dengar cerita. Sebelum cabut tu..berapa das suntikan doktor cucuk dekat gusi. Adushhh..ngilu. Tak payah pergi..bayangkannya sahaja sudah membuatkan hati gerun.

Sesungguhnya ku akan bertahan sehingga habis musim durian ni. Selepas musim durian, ubat akan dimakan secara berhemah. Hope ammar tak terikut perangai ibunya ni. Sekarang ni ayah ammar yang pening, nanti isteri ammar pulak yang pening. Aikkkkkkkk.....jauh berangan nampak. ammar baru 1 tahun 4 bulan lah, bab isteri tu jauh sangat lagi masanya. 

Kalau cakap bab sakit gigi ni, teringat masa mengandungkan ammar..masa tu pregnant kan ammar 3 bulan gigi sakit. Pergi mana-mana klinik pun tak kira kerajaan mahupun swasta ubat yang diberi hanyalah Paracetamol 500mg. Menderita sangat rasa, nak dapat ubat penahan sakit jangan bermimpilah konpem tak dapat sebab katanya takut effect baby. Siap merayu-rayu lagi dekat doktor nak cabut, tapi hasilnya kita pulak yang kena marah. Tindakan doktor tu betul sebenarnya, ia untuk kebaikan ibu dan anak dalam kandungan. Akhirnya doktor tu pesan agar tampal koyok (yang tampal di kepala bila sakit kepala tu) di pipi (tempat yang sakit), Insyaallah akan berkurangan. Alhamdulillah, dengan izin Nya, sakit reda. Kalau lah ada mana-mana ibu yang merancang untuk pregnant better dicabut mana-mana gigi yang berlubang atau gigi yang goyang tu, nanti dah ada isi dalam perut tu seandainya sakit gigi datang, memang menyesal tak sudah. Sekadar berkongsi pengalaman :)

Ok lah, dah nak pukul 1:30pm..masa untuk rehat. Selamat menikmati musim durian tanpa diganggu rasa sakit gigi yang sentiasa datang tanpa di duga tu. Ingat, sesungguhnya sakit itu penghapus dosa. Moga ia mampu menghapuskan dosa-dosa kecil.Wassalam.






Raya Puasa 2013


Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh


Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin semua. Rasanya masih belum terlambat untuk ibu ammar wish ucapan keramat yang layak diucap setahun sekali  dan hanya di bulan syawal. Kalau wish di bulan lain memang orang tak layan lah, siap buat muka tanda soal lagi tu. Hehehe…

Hari ni dah masuk hari ke-11 kita beraya. Alhamdulillah….u oll masih steady kan?  Tak ada yang pening-pening lalat sebab banyak sangat makan kuih raya kan?.  Rasanya tak ada kot…Tapi hari ni konpem ramai yang pening-pening lalat sebab majoriti dah mula bekerja. Pening sebab  malas nak pergi kerja kan..malas nak tengok muka bos yang bagi bonus raya half month je kan. Hahaha.  Sesungguhnya ku amat memahami part bonus half month tu. Sila jangan berdendam dengan bos anda, percayalah sebanyak mana rezeki anda itu sudah ketentuan dari Allah, bukan dari bos anda. Bersyukur…pasti ada ganjarannya, itu janji Allah. Kalau tak rezeki  kita, Insyaallah rezeki anak-anak kita. Siapa tahu..tetiba tahun ni bila dah kumpul duit raya anak-anak jumlahnya jauh lebih banyak dari tahun-tahun lepas kan.

Bila cakap bab raya memang tak kan habis..mudahnya, apa colour tema u oll tahun ni? Kuih raya buat sendiri atau amalkan amalan mulia tunjuk-tunjuk kat kedai  je?  Tahun ni ibu ammar dan family pilih tema turquoise (harap betul ejaannya) + pink. Pink wajib ada okey!.... Kuih raya pulak buat sendiri je. Kenapa buat sendiri? Sebab lebih jimat. Keluarkan budget Rm60.00 berbalang-balang dapat kuih raya, macam-macam jenis plak tu. Kalau tunjuk-tunjuk dekat kedai, paling banyak pun 3 tupperware  je dapat.  Alamatnya, raya kedua hidang kerepak dengan kacang jelah dekat tetamu sebab kuih raya yang 3 tupperware dah habis raya pertama. Sabor jelah yep!

Bila cakap pasal raya…lagi satu benda yang tak boleh tinggal, gambar raya. Semua dah pakai cantik-cantik memang menyesal sampai raya tahun depanlah kalau tak ambil gambar buat kenangan kan. Penting gambar ni tau, kan nanti nak masukkan dalam facebook..upload gambar yang paling cantik, cute dan comel  lepas tu tiap-tiap hari check berapa ramai kawan yang Likes + comment kan. Hahaha…u oll lah tu.

Sekarang jom nengok gambar we oll yang sempat di snap..Insyaallah cantik, cute dan comel. Perasan punya tuan blog!

 
Tahun ni ber-3, tahun depan belum pasti :) 


Botol susu & bantal bucuk ammar memang tak boleh tinggal


 Susah bukan main nak ambil gambar sekeluarga, ammar tak duduk diam. 
Adik yang bersalah dalam hal ni :)


 Dengan ayah tersayang. Mak tak sempat nak bergambar, sibuk kat dapur :)


 Ammar dengan sepupunya...abang long :)


 Masterpiece...gambar tercomel yang mampu di snap :)


 Family kakak tersayang..perfect, ada teruna dan dara. Ibu ammar pun nak sepasang macam ni. Huhuhu :)


  Anak dara manjanya ni memang tak boleh berenggang dengan uminya. Adushhhhh..


 Mok su dan nephew, Abang long. Tahun depan mok su dah beraya dengan keluarga baru. Sobs...sobs.




 Alhamdulillah...akhirnya selesai upload semua gambar-gambar...dah dekat 2 jam menunggu dengan penuh kesabaran. Moga ia kekal menjadi kenangan di sini. Alhamdulillah, selesai berhari raya walaupun hati sedikit terkilan sebab tahun ni hanya sekali je bertawarih...itu pun mintak tolong akak jagakan ammar. Tercapai jugaklah hajat nak pergi tarawih. Bila dah ada anak memang susah nak pergi solat tarawih, so kalau u oll masih anak dara ambil lah peluang yang ada untuk penuhkan solat tarawih coz bila dah kahwin konpem u oll akan rindu time anak-anak dara dulu. Pergi solat tarawih dengan kakak atau adik. 

Lastly,  SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.







Mohon isteri berkerjaya redhakan rezeki itu


Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh



Keratan renungan ni ibu ammar ambil dekat laman sosial Facebook untuk dikongsikan bersama di sini. Nasihatnya amat berguna untuk para isteri yang berkerjaya. Maklumlah sekarang ni majoriti wanita yang berkahwin akan berkerja. Mereka sanggup melakukan apa-apa sahaja kerja asalkan halal. Kadang-kadang terdapat segelintir suami yang tidak bagi isterinya bekerja dengan alasan tempat isteri dirumah. Well, kena redha jelah kan...tapi percayalah si isteri ni akan tetap mencari inisiatif lain untuk melakukan sesuatu yang boleh memberikannya pendapatan. Contohnya, mengasuh anak jiran, ambil upah jahit baju, ambil upah jahit manik dan lain-lain lah.

Niat menjana pendapatan sendiri ni sudah tentu untuk membantu si suami tercinta top up mana-mana yang tidak cukup dan selebihnya untuk membeli keperluan diri sendiri. 

Selalunya suami akan dapat gajinya terlebih dahulu di akhir bulan bagi yang bekerja di sektor kerajaan dan seterusnya menghabiskan 3/4 daripadanya untuk membeli barang rumah, membayar kereta dan sewa rumah.  Manakala si isteri pula dapat gaji di awal bulan...bila gaji suami dah habis dibelanjakan untuk keperluan rumah, u oll rasa apa akan jadi dengan gaji si isteri???

Haaaaaaa....inilah sebab musabab nasihat di atas perlu dititikberatkan. Bila si suami dah membelanjakan 3/4 daripada jumlah keseluruhan gaji, si isteri perlulah berjimat cermat sehabis mungkin walaupun pada dasarnya dia boleh berjoli sakan dengan duit gaji dia tu dan membeli apa sahaja yang dia mahukan. Namun dia tak boleh berbuat demikian sebab yang ada sekarang hanyalah gajinya untuk perbelanjaan harian sebelum sampai ke pusingan gaji suami yang seterusnya. 

Pasti ada sedikit terselit rasa tidak puas hati bila terpaksa catu duit gaji dan tak dapat nak beli barang yang diingini semata-mata untuk memastikan perbelanjaan keluarga cukup. Kadang-kadang terpaksa merelakan walaupun hati tak ikhlas. Kalaulah si isteri ada perasaan macam ni, kasihanlah dekat si suamikan. Tak lepas suami dekat akhirat nanti. Sebenarnya ibu ammar tak berapa faham sangat maksud 'tak lepas di akhirat nanti". Tapi kalau fikir secara mudah mungkin jika isteri tak ikhlas atas duit gajinya yang dibelanjakan untuk keluarga sedangkan ia tanggungjawab suami, maka suami seakan-akan menganiaya hak isteri.

Mulai sekarang...para isteri ikhlaskan lah setiap sen duit gaji anda yang digunakan untuk keperluan keluarga. Pasti ganjarannya jauh lebih lumayan di akhirat kelak. Insyaallah...


Scabies oh scabies!


Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh

Lama tak menulis bukan bermakna hati dah lupa. Tipulah kan kalau cakap tak rindu, tempat jatuh lagikan dikenang ini kan pula tempat berkongsi soal hati. Chewahhhhhh..bukan main kau Senah bermadah. Sebenarnya, terlalu banyak perkara yang perlu di handle sehinggakan tiada masa untuk menjengah ke sini.

Dah hampir sebulan badan ammar dilanda gatal yang melampau. Dikategorikan melampau sebab tatkala tidur ammar asyik tergaru-garu then nangis tanda tak selesa. Memang agak tertekan si ibu dan ayah ni..Dah macam-macam ubat try termasuklah ubat dari farmasi,klinik kerajaan dan klinik swasta. Majoriti doktor cakap puncanya Scabies atau lebih dikenali sebagai hama.




Inilah rupa scabies..ia tinggal dibawah kulit.

Doktor klinik kerajaan nasihatkan agar tilam dijemur, kemudian baju-baju ammar dibasuh dengan air panas. Selain tu, ammar juga dibekalkan dengan dua jenis ubat sapu. Ada yang disapu 3 kali sehari dan ada pula disapu hanya waktu malam. Pegawai farmasi berpesan agar ubat sapuan waktu malam disapu  3 malam berturut-turut kemudian stop untuk beberapa hari bagi mengelakkan kulit menjadi hangus tanpa menyatakan kesan ubat itu yang boleh mendatangkan rasa hangat yang keterlaluan.

Maka, balik je dari kerja terus ibu ammar panaskan air dan basuh semua baju ammar. Ammar pula tidur dengan nyenyak sekali dan ini memberi peluang ibu dan ayahnya untuk menyapukan ubat ke seluruh badannya. Setelah disapu tak sampai 5minit, ammar nampak seakan gelisah...7 minit kemudian ammar menangis meraung-raung. Badannya terus jadi kemerahan...memang sah ubat ni membakar badannya. Tiada cara lain yang mampu dilakukan ketika itu selain membasuh keseluruhan badannya agar rasa panas hilang. Ammar terus menangis seakan merayu agar tidak dibasahi badannya di jam 12:00 malam. Ammar terus menangis tanpa mampu dipujuk lagi. Akhirnya ammar tidur dalam tangisan di bahu ibu. Hanya Allah yang mengetahui betapa sesalnya ketika itu. Kasihan anak ibu..Maafkan ibu dan ayah sayang!

Selang beberapa hari ammar selsema dan batuk sehingga membawa kepada lelah. Pada masa yang sama ammar juga demam. Tiada lagi gurau senda dari ammar coz dia tak boleh main lasak-lasak. Jika tidak ammar termengah-mengah. Ammar juga dah 2 hari tak minum susu, mungkin dia rasa sesak nafas kot. Ya Allah besarnya dugaan yang kau berikan...mungkin ini petanda aku lupa dan alpa mengingati Mu Ya Allah. Engkau berikan dugaan ini agar aku tidak terus leka. Jika ini mahu Mu, aku redha. Hanya satu yang mampu ku ucapkan Ya Allah...Alhamdulillah.

2 kali Ammar dibawa ke klinik menyedut gas...syukur kerna lelahnya beransur pulih. Tapi badannya masih gatal-gatal, sampailah semalam akak nasihatkan agar ammar dibawa ke klinik swasta di Kuala Terengganu. Mahal tak apa, duit boleh dicari...atas nasihatnya semalam terus bawa ammar pergi ke Klinik Ramli. Ammar diberi 4 jenis ubat. Ubat sapu, antibiotik,ubat makan untuk hilangkan gatal dan ubat lelah. Alhamdulillah sangat-sangat keesokan paginya gatalnya nampak tidak lagi kemerah-merahan. Malah sudah berkurang. Ya Allah, besarnya kekuasaan Mu. Akhirnya Engkau izinkan ahli syurga Mu ini sembuh walaupun buat masa sekarang bukan sembuh sepenuhnya. Ini dah mampu untuk buatku tersenyum :)

Bila ammar dah sihat sikit mulalah datang mood nak raya kan. Alhamdulillah, sempat shopping 3 helai baju ammar, 2 helai seluar dan sepasang baju melayu. Moga menjelang raya Allah sembuhkan ammar sepenuhnya.


Untuk tatapan bersama..gambar terbaru ammar. Tengok tu...tengok tu. Makhluk putih dalam mulutnya semakin menampakkan diri buat hati ibu luluh tatkala adik tersenyum :)

Sayang adik selamanya.

 

Cium anak dapat pahala, Cium suami gugur dosa


Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh

  • Fadhilat mencium anak

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.
Barangsiapa keluar ke pekan dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di akhirat kelak.
Tahukah anda jika dibiasakan mencium anak sendiri, sifat mendera atau membantai serta memukul anak boleh dihindarkan? Dengan wujudnya sifat suka mencium anak, hormon dan bau anak kita itu akan sebati ke dalam otak kita sekaligus mesej yang mengatakan “aku sayang anak aku” akan tersemat terus ke dalam jiwa.


  • Fadhilat mencium suami

Bila isteri salam dan cium tangan suami, maka gugurlah dosa-dosa kecil si isteri. Restu seorang suami tu penting dalam rumahtangga. Lagipun isteri juga akan dapat pahala. Suami pun mendapat pahala juga kalau dia kucup dahi isteri.
Satu lagi perkara yang ramai isteri tidak sedar ialah tabiat tidur berbantalkan lengan suami. Hanya sedikit sahaja isteri yang tahu bahawa tidur berbantalkan lengan suami + dalam dakapan suami, boleh membuatkan hati suaminya luluh.


Hai...mak jemah buat apa tu?


Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh

First thing first...Alhamdulillah sangat-sangat sebab hari ni boleh bekerja seperti sediakala setelah hampir 3 minggu bercuti..seminggu datang kerja dengan bawak bodyguard kecik, ammar. Maklumlah, pengasuh ammar belum habis pantang. Disebabkan perasaan nak bekerja tu membuak-buak...apa lagi, bawak jelah ammar kat tempat kerja ni. 2 in 1, buat kerja and at the same time jadi babysitter. 

Now...ambil sedikit masa untuk jenguk blog and kongsi gambar-gambar lucu ammar aka mak jemah yang sempat di snap :)

Sambil tu...hayati dialog di bawah. Huahua.


<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


"Hai Mak Jemah...Mak Jemah buat apa tu?"




"Haiiii..Mak Jemah tengah tunggu turn nak mengaji ni."

"Laaaa...ye ke? Mak jemah sabar ye, jap g sampailah turn Mak Jemah"

"Mak Jemah sabarlah ni...tengok muka Mak Jemah kat bawah ni, penuh dengan kesabaran"



"Aa...penuh dengan kesabaran, saya nampak dengan jelas Mak Jemah"

 1 JAM KEMUDIAN 



"Tapi sekarang...kenapa muka Mak Jemah semacam je ni?
....macam ada benda yang tak puas hati je"

"Memang Mak Jemah tak puas hati, ada orang amik turn Mak Jemah,
Mak Jemah geram tahap gaban ni"

"Sabar Mak Jemah...sabar, bawak mengucap banyak-banyak"



 "Aaaarggggggghhhhhhhhh.....dari tadi lagi Mak Jemah bersabar. Mak Jemah tak nak mengaji"

"Mak Jemah nak balik!, tak kira...nak balik jugakkkkkkkkkk!!!"



Memang kurang tahap kesabaran Mak Jemah tunit ni. Hihihi :)

Just For Fun.


Tabung kesayangan ammar


Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh

Berat kaki melangkah meninggalkan ammar dengan mak dan abah kesayangannya setelah 3 hari duduk dengan ibu ayah. Well cutikan…sekarang ni ammar dah ada tabung kesayangan. Sebelum ni ibu ayah yang isikan. Sekarang, ia telah dipindah milik secara keseluruhan kepada pemilik yang sebenar. Hihihi..ayat, tak tahan makkk!!

Malam tadi balik dari Mydin Mall dalam pukul 9:00pm…tapi ammar tak mahu tidur pulak. Habis dompet ibu diselongkarnya. Terkelur lah syiling-syiling yang ada tu. So, kutip cepat-cepat untuk isikan tabung ammar. Dalam nak masukkan syiling tu….masih sempat berfikir si ibu ni,

 “why not suruh ammar masukkan sendiri je duit syiling ni…sekurang-kurangnya dia boleh belajar”

Cepat-cepat turunkan tabung…letak depan ammar. Mula-mula tunjuk kat dia macam mana nak masukkan duit tu…dia tengok je. Otak dia tengah berfikir tu……dah 2 3 letak, bagi dia pulak pegang duit syiling tu. Alhamdulillah…dia cepat belajar. 


 Gambar tak berapa nak comel..huhu. Upload gak :)


Pada mulanya, dia masukkan duit tu tapi dia pegang je..tak lepas-lepas. Then, tunjuk lagi..lama-lama dah pandai. Bukan main happy ibu dan ayah ni…si ayahnya siap ambil video lagi tu. Yang lucunya ammar…bila duit tu dah masuk tabung, boleh pulak dia bye-bye dekat duit tu. Terbahak-bahak ibu ayah gelak tengok aksi spontan adik! Sabar jelah yep.

Malam ni adik jangan tidur awal ek…kita sama-sama masukkan duit dalam tabung adik tu. Ayah cakap dalam kereta banyak duit syiling ayah simpan. Balik nanti kita kasi keluar semua. Misi utama, penuhkan tabung adik. Hihihi..


 
Fully Design By Ibu Ammar | For IBU AMMAR 2012 - 2013 ©| Best View: Google Chrome