Bawak ammar jenjalan di malam hari


ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH

Ini cerita 2 hari lepas...disebabkan oleh ibu dan ayah ammar kerja maka masa yang ada hanyalah di malam hari. So, dengan perasaan yang teruja otak ligat memikirkan mana nak bawa ammar ni jenjalan di malam hari. Dah dapat!!!...selepas solat maghrib zassss drive ke Giant sebab dekat situ ada disediakan kawasan permainan kanak-kanak. Ammar tidur dengan lenanya sepanjang perjalanan. Terfikir...macam mana nak ajak ammar main ni. Tapi tak apa...biarkan dia tidur kejap untuk recharge energy...nanti boleh main dengan puas hati. 

Sampai di Giant dia still tidur...rela je ibu ni dukung ke tingkat atas kawasan permainan..last-last ammar bangun gak tapi mamai lagi. Bila dia nampak macam-macam game ada depan mata dia..terus terang matanya. Memang riuh rendah tempat...biasalah budak-budak kalau dapat main tak hingat dunia. 

Ibu dan ayah dengan rela hati jadi bodyguard ammar...ikut je mana dia pergi sebab budak-budak berlari sana sini, kalau tak jaga alamaknya asyik kena langgar jelah ammar kan. Al-maklumlah..baru pandai jalan terlanggar sikit je dah terjatuh. 


Ammar bermain dalam keadaan mamai+confius dengan kanak-kanak di sana sini yang tidak dapat dikawal oleh mak bapak diorang. Dah siap ammar main sini, ayahnya nak belikan baju untuk ammar pulak. Sambil-sambil ayahnya memilih baju, ammar dah reward balik energy dia. Apa lagi..habis  area dia redah...dan sekarang ni ammar pulak yang tidak dapat dikawal.


Habis semua tempat dia redah....baju yang disangkut pun ditariknya. Ibunya dengan rela hati buat muka seposen bila penjual tu duk jenguk-jenguk. Tak apalah sayang...ibu redha :)

On the way balik..ammar tidur dengan lena. Sory ibu dan ayah ganggu waktu tidur adik..ibu dan ayah just nak buat adik happy.  Love u sayang!

Disini ibu ammar ada listkan beberapa langkah keselamatan yang patut dititikberatkan oleh ibu bapa atau penjaga tatkala membawa anak-anak bermain di kawasan/taman permainan.

  • Kanak-kanak perlulah sentiasa diawasi sepanjnag berada di taman permainan.
  • Ibu bapa haruslah sentiasa perhatikan tingkah-laku seperti bergaduh, tolak-menolak, penggunaan peralatan diluar kawasan permainan yang disediakan.
  • Pastikan kanak-kanak tidak membawa basikal atau berkaitan ke dalam kawasan permainan supaya kemalangan dapat dielakkan.
  • Pastikan kanak-kanak berpakaian sesuai ketika berada di taman permainan untuk mengelakkan dari terjatuh dan pakaian atau rambut dari tersangkut dengan peralatan.
Oklah...entry perlu stop disini. Bos dah suruh buat kerja. Assalam :) 
Fully Design By Ibu Ammar | For IBU AMMAR 2012 - 2013 ©| Best View: Google Chrome