Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh
Ada sesiapa yang bingung memikirkan lauk yang ingin dimasak malam ni? Ibu ammar ada satu resepi mudah untuk dikongsi ni...ikan talapia masak 3 rasa . Mungkin ada dikalangan u oll yang dah pernah buat kan dan mungkin ada yang baru nak belajar-belajar masak tu...ni antara resepi yang osem lah kan. Perlu diingat...masak memasak ni bukan untuk ibu je..anak-anak dara pun patut belajar, nanti dah kahwin pergi rumah mak mertua takdalah malu bila masuk dapur. Okey..apa lagi, jom kita nengok bahannya:
Disini ibu ammar Senaraikan bahan-bahan mengikut kategori agar u oll mudah untuk faham
(harap-harap macam tu lah yek)
Bahan untuk sediakan kuahnya
- Bawang merah (ditumbuk)
- Bawang putih (ditumbuk)
- Halia (ditumbuk)
- Serai
- Sos Cili
- Sos Tiram
- Nanas dalam tin
- Buah tomato (dipotong dadu)
Bahan untuk menggoreng ikan
- Ikan Talapia
- Telur (1 biji)
- Kunyit
- Lada sulah
- Garam
Caranya macam ni tau..kita gorengkan ikan dahulu. Pecahkan sebiji telur, masukkan lada sulah,kunyit dan garam. Kemudian gaul pada ikan...biarkan sebentar. Sementara tu panaskan minyak. Pastikan minyak betul-betul panas baru goreng ikan tau, konpem ikan tak melekat dekat kuali tu. Ikan dah masak...tos kan minyaknya.
Sekarang kita sediakan pulak kuahnya..panaskan minyak, gorengkan bawang merah,bawang putih dan halia yang dah ditumbuk. Bila naik bau, masukkan serai. Biarkan sekejap...masukkan sos cili,sos tiram dan air nanas. Biarkan menggelegak...masukkan buah nanas dan tomota pula. Tambahkan sedikit bahan perasa (gula,garam,ajinamoto).
Ikan dan kuah dah siap..apa lagi siram kuah 3 rasa tu ke atas ikan talapia. Ready to mamam. Senangkan..selamat mencuba bagi yang berkenan nak try.
Maaf, tiada gambar sebagai paparan.Tak sempat nak ambil gambar bila dah memasak ni :)