Kesimpulannya..tiada lagi baju berlabuci!


ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH
 
Amat kasihan…pipi ammar luka sebab terkena labuci  dan manik yang lip lap-lip lap di baju ibunya pagi ni. Bunyi macam tragis kan….memang tragis pun sebab siap ada darah lagi tu. Darah tu tak banyak pun…dalam 1/4 titik gitu.

Sekarang ni sebanyak mana darah tu bukanlah menjadi persoalan yang utama. Yang paling penting ialah sikap ibunya yang cuai (ooooooitttttt, ikhlasnya mengaku!.....ya, saya mengaku salah saya). Baju ni dibeli masa ammar berusia 3 bulan kalau tak silap, sekarang ammar dah 9 bulan maka 6 bulan sebelum ni memang amat berjaga-jaga setiap kali pegang ammar takut labuci dan manik-manik ni menyakitkan dia. 

Memang pernah terfikir untuk buang semua labuci dan manik ni…tapi disebabkan ammar sentiasa terselamat, so niat tu ditangguhkan lagipun macam agak sayang nak buang semua penyeri baju ni kan. Well….perempuan memang suka dan sayang  sesuatu yang cantik!

Sekali hari ni….ammar bangun tidur tengok ibunya dah bersiap nak pergi kerja terus dia merangkak sambil minta didukung. Selagi tak diangkat, selagi tu lah dia merengek dan peluk kaki ibunya kuat-kuat. Bila dah didukung tu, tengok pipinya luka. Memang confirmlah kena labuci atau manik di baju ni kan.

Peringatan dari si suami , “ Dah boleh slow-slow cari alternatif supaya tak berulang….rasanya dah boleh buang semua labuci dan manik tu, kesian ammar!”. 

So, dengan seikhlas hati…sampai  je pejabat terus ibu ammar ambil gunting dan buang semua labuci yang ada. Langsung tak sedih atau menyesal..sebab memang dari dulu ia patut dibuang demi keselamatan ammar tapi ditangguh-tangguhkan pulak. Sekarang ni, “Bila dah terkena, Baru nak terngadah”. Sory ammar cayang!


Baju ni dah dibuang maniknya pagi tadi yep :)

Kesimpulannya…tak akan ada lagi baju yang berlabuci dan bermanik. Labuci dan manik hanya penyeri tambahan, cantik atau tak sesuatu baju tu terletak pada si pemakai tu sebenarnya. Baju yang tak cantik kalau pandai digayakan…masih akan nampak cantik dan sebaliknya. Wallahua’lam.

 
Fully Design By Ibu Ammar | For IBU AMMAR 2012 - 2013 ©| Best View: Google Chrome