solat dhuha ~ pembawa rezeki


ASSALAMUALAKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH

Dah Solat Dhuha hari ini kengkawan?Kalau belum...masih ada masa lagi. Waktu dhuha belum tamat lagi. Kalau tak sempat nak buat hari ini,jangan bimbang...esok masih ada. Doakan sahaja moga usia kita dipanjangkan agar kita berkesempatan menunaikan solat Sunat Dhuha.

Solat Dhuha ni pembuka pintu rezeki..dulu ibu ammar ambik remeh pasal Solat Dhuha ni. Memang tak pernah ambil tahu..solat lagilah jauhkan. Sehingga 2minggu lepas adik kesayangan menyatakan tentang nikmat Solat Dhuha ni. Dia cakap "bila kita Solat Dhuha ni...kita boleh rasa kesannya. Contoh, gaji kita memang tak naik tapi bila kita gunanya untuk isi minyak kereta, belanja makan minum harian, bagi mak ayah...kita tetap rasa duit tu cukup,kadang-kadang siap ada lebih lagi".

So...ibu ammar rasa teruja sangat...terdetik untuk turut melakukan Solat Dhuha. Ibu ammar tanamkan dalam hati, Awal Muharram tahun ni mulai dengan Solat Dhuha. Alhamdulillah..terasa nikmatnya. Rezeki tu ada je.....2 hari lepas,ada tengok status dekat FB tentang pengat durian. Dalam hati memang teringin sangat. Sekali pergi rumah mak...ibu tersayang buat pengat durian. Syukur Alhamdulillah...dapat berbuka puasa dengan pengat durian. Mabelousssssssssss...

Malam seterusnya adik pulak buat Puding Roti Berkastad...punyalah sedap. Satu loyang dia bagi bawak balik. Makan sampai pengsan..hehehe. Ini juga rezeki yang tidak disangkan-sangka kan :-)

Sesungguhnya Allah telah berjanji bagi sesiapa yang menunaikan Solat Dhuha, Allah  S.W.T sentiasa mencukupkan segala keperluan seseorang sepanjang siang hari. Rasulullah S.A.W pernah bersabda:
يَا ابْنَ آدَمَ لاَ تُعْجِزْنِي مِنْ أَرْبَعِ رَكَعَاتٍ فِي أَوَّلِ نَهَارِكَ أَكْفِكَ آخِرَهُ.

Maksudnya:
Wahai anak Adam, janganlah engkau sampai tertinggal untuk mengerjakan solat empat rakaat pada permulaan siang (waktu Dhuha), nescaya Aku akan memberi kecukupan kepadamu sampai akhir siang. - Hadis riwayat Imam Abu Dawud dalam Sunannya, Kitab al-Sholaah, no: 1097.
Disini Ibu ammar sertakan tatacara menunaikan Solat Dhuha.
Rakaat Pertama: Berniat di dalam hati untuk mengerjakan solat Dhuha, Takbiratul Ihram, Doa Iftitah, Membaca surah al-Fatihah, Membaca Surah al-Qur’an (Tak kisah surah apa pun,surah yang pendek2 pun tak apa), Rukuk, Iktidal, Sujud, Duduk antara dua sujud, Sujud kali kedua, Bangun untuk rakaat kedua

Rakaat Kedua: Ulang seperti rakaat pada pertama dari nombor (4) hingga (10), Duduk untuk tahiyyat akhir, Memberi salam ke kanan dan ke kiri
Seterusnya baca Doa Solat Dhuha.
 
Kalau rasa tak confident nak baca ni...baca yang rumi pun tak apa


Jangan kata sibuk sampai tak ada masa untuk menunaikan Solat Dhuha. Pasangkan niat dalam hati..pasti Allah akan memberikan kelapangan kepada kita. Insyaallah :-) 
Fully Design By Ibu Ammar | For IBU AMMAR 2012 - 2013 ©| Best View: Google Chrome